Program penyerahan Starter Kit Kursus SPA dan Kecantikan Oleh Tuan Pegawai Daerah LMS di PDT Taiping

𝟭𝟲 𝗝𝗨𝗡 𝟮𝟬𝟮𝟯|𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠 𝗣𝗘𝗡𝗬𝗘𝗥𝗔𝗛𝗔𝗡 𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥 𝗞𝗜𝗧 𝗞𝗨𝗥𝗦𝗨𝗦 𝗦𝗣𝗔 𝗗𝗔𝗡 𝗞𝗘𝗖𝗔𝗡𝗧𝗜𝗞𝗔𝗡 𝗢𝗟𝗘𝗛 𝗧𝗨𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗚𝗔𝗪𝗔𝗜 𝗗𝗔𝗘𝗥𝗔𝗛 𝗟𝗠𝗦 𝗗𝗜 𝗣𝗗𝗧 𝗧𝗔𝗜𝗣𝗜𝗡𝗚
Majlis ringkas penyerahan kit permulaan kepada peserta Kursus Spa dan Kecantikan dari Program empowerNCER Transformasi Komuniti telah diadakan di Pejabat Daerah dan Tanah Larut Matang dan Selama (PDT LMS) yang disempurnakan oleh Pegawai Daerah LMS, Tuan Mohd Nasrul bin Menhat dan turut dihadiri oleh Penghulu Tertinggi Daerah LMS Encik Ahmad Jaiz Rofiee; Ketua Pejabat NCIA Negeri Perak, Cik Nur Baiti Jamalul Karib dan Ketua Projek Wilayah Utara UniSZA Consultancy Sdn Bhd (UCSB), Encik Muhammad Zul Ihsan Hussin.
Program empowerNCER Transformasi Komuniti yang melibatkan 40 peserta dari Daerah LMS ini merupakan salah satu inisiatif dalam membasmi kemiskinan di mana ia menyasarkan penerima dan ahli isi rumah penerima kad Kasih Ibu Darul Ridzuan (KIDR) yang terdiri daripada golongan miskin tegar.
Dalam program ini, UCSB telah dilantik oleh Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA) sebagai Penyedia Latihan bagi Program empowerNCER Transformasi Komuniti Daerah Larut Matang & Selama.
Melalui program ini, mereka diberi latihan kemahiran keusahawanan dan bimbingan serta pemantauan secara percuma bagi membolehkan mereka menjana dan meningkatkan pendapatan keluarga.
Selain Kursus Spa dan Kecantikan, terdapat juga Kursus Bakeri dan Pastri, Kulinari dan Jahitan yang turut sama mendapat bantuan peralatan yang bersesuaian dengan kursus yang diikuti bagi membolehkan mereka memulakan perniagaan.
Pihak kami mengucapkan terima kasih kepada PDT LMS kerana menyokong penuh program empowerNCER Transformasi Komuniti dan sentiasa bersedia untuk membantu dalam pelaksanaan program ini bagi memastikan penduduk di Daerah LMS ini mendapat manfaat dari program-program yang dijalankan dalam usaha untuk memastikan pembangunan sosial dan ekonomi di daerah ini dapat ditingkatkan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *